A csipkebogyó késő ősszel érik, akkor kell szedni, amikor az első dér már megcsípte. Bogyóiból a magvakat és szőröket eltávolítva fenséges csemege készíthető, melynek vitamintartalma és élettani hatásai kivételesek.
Az Ízes Manufaktúra konyhájában készített csipke (vagy hecsedli) lekvár nagy előnye, hogy mi direkt a gyümölcsöt használjuk fel, és nem sűrítményekből dolgozunk. A gyümölcsöt frissen kezdjük feldolgozni. Tisztítjuk, alaposan mossuk és válogatjuk, ezt követően kerül sor a főzésre, majd a dupla passzírozásra. Az első passzírozás célja a magok eltávolítása, másodszorra pedig szőrszitán törjük át a pürét, melynek célja a csipkebogyó belsejében található kis szőrök eltávolítása. Ha elkészült a püré, mérjük, forraljuk, hozzáadjuk a cukrot vagy mézet, és amint újra forr, máris megy az üvegekbe.
Még egy fontos érv a lekvárunk mellett: nem adunk hozzá vizet, tehát az üvegekbe került lekvár színtiszta gyümölcs valamint az ízesítésre használt cukor. Szóval, bátran kóstoljátok meg, mert azon túl, hogy nem teszünk bele semmilyen adalékot vagy tartósítószert, a termesztés is vegyszermentesen zajlik. A lekvár igazán selymes állagú, nagyon finom csemege!
A csipkebogyó késő ősszel érik, akkor kell szedni, amikor az első dér már megcsípte. Bogyóiból a magvakat és szőröket eltávolítva fenséges csemege készíthető, melynek vitamintartalma és élettani hatásai kivételesek.
Az Ízes Manufaktúra konyhájában készített csipke (vagy hecsedli) lekvár nagy előnye, hogy mi direkt a gyümölcsöt használjuk fel, és nem sűrítményekből dolgozunk. A gyümölcsöt frissen kezdjük feldolgozni. Tisztítjuk, alaposan mossuk és válogatjuk, ezt követően kerül sor a főzésre, majd a dupla passzírozásra. Az első passzírozás célja a magok eltávolítása, másodszorra pedig szőrszitán törjük át a pürét, melynek célja a csipkebogyó belsejében található kis szőrök eltávolítása. Ha elkészült a püré, mérjük, forraljuk, hozzáadjuk a cukrot vagy mézet, és amint újra forr, máris megy az üvegekbe.
Még egy fontos érv a lekvárunk mellett: nem adunk hozzá vizet, tehát az üvegekbe került lekvár színtiszta gyümölcs valamint az ízesítésre használt cukor. Szóval, bátran kóstoljátok meg, mert azon túl, hogy nem teszünk bele semmilyen adalékot vagy tartósítószert, a termesztés is vegyszermentesen zajlik. A lekvár igazán selymes állagú, nagyon finom csemege!
Konyhai felhasználása jóval túlnyúlik a klasszikus lekváros kenyéren, palacsintán:
- A vasárnapi ebédre készített sültet a sütés utolsó perceiben kenegesd meg a csipkelekvárral.
- A natúr csirke vagy pulykasültet kínáld csipkelekvárral. Nagyon finom, és főleg egészséges pecsenyét fogtok ebédelni.
- Ha gyors finomságot szeretnél készíteni, dobj össze egy 2-3 tojásos piskótát. Amíg sül, készíts el egy vaníliapudingot. A kész piskótát kend meg a pudinggal, majd kenj rá csipkelekvárt. Megszórhatod még darált dióval is. Tekerd fel és szeleteld.
- A kisült palacsintát is készítheted a fenti töltelékkel.
Fontos számunkra az újrahasznosítás. Az üvegeket igyekszünk többször újra felhasználni. Ezért vásárláskor a sima üvegek árához 250 Ft-ot, csatos üvegekhez pedig 450 Ft-ot hozzászámolunk. Az üvegbetétet visszaadjuk, ha az üveget visszakapjuk.
Tartalma: csipkebogyó, cukor vagy méz
A lekvár tartósítószert vagy más adalékanyagot nem tartalmaz.
A termesztéshez semmilyen vegyszert nem használunk.
A feldolgozás során nem használunk állati eredetű hozzávalót, tartósítószert vagy más adalékot.
A lekvárok bio és vegán élelmiszerek, valamint glutén- és laktózmentes termékek.