Sertésből készült klasszikus, enyhén csípős ízvilágú vastag kolbász/szalámi termékünk hagyományosan, bükkfával füstölt, glutén, laktóz és szója mentes, valamint garantáltan adalékanyagmentes. Kiszerelés: 300 g
Házi, üstben főzött vadszilvalekvár
Az Ízes Manufaktúra terméke.
Üvege visszaváltható. Ha az átvételre nem hozol csereüveget, akkor az üvegbetét 250 Ft. ( Ezt legközelebb visszaadjuk, ha visszahozod az üveget)
A vadszilva általában szabadon terem, és elhagyatott kertekben, vagy szántóföldek szélén fordul elő leggyakrabban. Mi felkaroltuk ezt a feledőbe menő gyümölcsöt, és egy ültetvényen neveljük a fákat. A termesztés során azonban megelégszünk a metszéssel és a kapálással, más módon nem avatkozunk a fa életébe. Nem használunk sem vegyszereket, sem műtrágyákat.
Sokan már egyáltalán nem ismerik a gyümölcsét, mert nem kapható a piacokon, és az élelmiszeripar sem használja. Ezért felsorakozott az elfeledett gyümölcsök sorába. Ennek az a fő oka, hogy viszonylag kicsi a gyümölcs, de nagy a magja. Sokat kell vele dolgozni, és a súlyveszteség is nagy a magozás után.
Van azonban egy másik oka is: nevezetesen az, hogy savanyú. Sokáig nagyon savanyú, az érésének utolsó napjaiig. Akkor azonban történik valami érdekes dolog. A teljes érés előtt pár nappal hirtelen megváltozik a gyümölcs íze, és szinte órák alatt eltűnik a gyümölcs húsából a savanyúság, és átveszi a helyét egy igazán finom, különleges íz, amely nagyon hasonlít a nemesített szilva ízéhez. Amiben mégis más, az a héjában maradó enyhe fanyar íz, a húsa pedig "fűszeresebb", mint a nemes szilváé.
Azt a néhány napot eltalálni, amikor érdemes a szüretet elkezdeni, nem könnyű, minden nap figyelni kell, és ha megvan a várt állapot, azonnal el kell kezdeni szedni, mert néhány napon belül túlérik, és lehetetlen vele jól dolgozni.
A szilvát üstben főzzük, azzal a hagyományos módszerrel, amivel nagyanyáink is dolgoztak, addig sűrítjük, amíg eléri a kellő állapotot.
A kész lekvár sűrűn folyós, jól kenhető állagú, és minden szempontból megfelel a szilvalekvárral szemben támasztott követelményeknek. Tetszetős üvegekbe töltöttük, így akár ajándéknak is kiváló.
Felhasználható minden módon, ami a szilvalekvár kapcsán eszedbe jut:
Töltheted gombócba
Kenheted kenyérre
Tölthetsz vele palacsintát
Adhatod húsokhoz
Kanalazhatod csak úgy, magában
Adatok:
Tartalma: vadszilva, cukor
A lekvár tartósítószert vagy adalékanyagot nem tartalmaz
A termesztés során vegyszereket nem használunk
A lekvárok bio, vegán termékek, glutént és laktózt nem tartalmaznak
Házi kökényszörp
Ezt a frissítő szörpöt dérlepte kökényből készítettük. A szörp készlete nyár körül már erősen lecsökken, rendeléskor érdemes a készletet figyelni.
Az üvege visszaváltható. Ha az átadásra nem hozol csereüveget, plusz 250 Ft az üveg, az árat azonban visszaadjuk később, akkor is, ha nem vásárolsz semmit.
A papírhéjas mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, majd pár percet forraljuk. Hideg vízzel átöblítjük, és kibújtatjuk a mandulákat a barna héjból, miközben a törött és sérült szemeket eltávolítjuk. A fehér natúr mandulát sütőbe tesszük és sokszor átforgatva, kb. 2 órát pirítjuk alacsony hőmérsékleten. Ha már roppanós aranyló barnás a színe kivesszük a sütőből, alaposan megsózzuk és csomagoljuk.
Fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, vanillincukorral ízesített befőtt. Mennyei csemege önmagában is, illetve fagylalt vagy sütemény mellé majszolgatva. Sültek mellé is kínálhatjuk.
Házi kökénylekvár
Üvegbetét: sima üveg 250 Ft, csatos 450 Ft. Az üvegbetétet visszaadjuk, amikor legközelebb az üveget visszahozod. ( Akkor is, ha nem vásárolsz újabb üveggel :) )
A kökénybokor csodálatos, sötétlila színű, egyedi ízű gyümölcse mára szinte feledésbe merült a konyhakultúra útvesztőjében. Méltatlanul mellőzött gyümölcs. Íze a szilváéra emlékeztet - nem véletlenül, hiszen a szilva távoli rokona. Íze-zamata különleges, éretten édes, enyhe fanyar beütéssel.
Egy kicsit többet is érdemes tudni a kökényről, ami régen nem érdemtelenül volt a falusi konyha megbecsült alapanyaga.
Olyan helyről kell szedni a bogyókat, ahol nincs nagyobb gépjárműforgalom. A földek mentén található, szabadon növő bokrokkal azért kell vigyázni, mert a szántóföldeket rendszeresen permetezik a gazdák.
Mi ezért csakis a saját földjeinken szedett kökényt használjuk, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy ne kerüljön vegyszer a gyümölcsbe. Ha kökényt vásárolsz, legyen elsődleges szempont a vegyszermentesség! Fontos az is, hogy tartósítószer vagy sűrítőanyag se kerülhessen az élelmiszerbe.
Az Ízes Manufaktúra ezeket nem használja. Csak cukor, eritrit, méz, dió vagy egyéb gyümölcs kerülhet a lekvárba, szörpbe.
És hogy miért jó a kökényt fogyasztani?
- Rengeteg C-vitamin van benne
- Egyik flavonoidja, az ellagsav sejtburjánzást gátló hatású, így a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében hatékony
- Enyhe vízhajtó hatású
- Kiváló méregtelenítő, mivel a vízhajtó hatásán túl zsírbontó is.
-Nagyon sok antioxidánst és vitamint tartalmaz
- Hajra, bőrre és körmökre gyakorolt jótékony hatása jól ismert volt még a múlt század elején is.
A kökény egy igazi szuperélelmiszer, amit méltatlanul mellőz az élelmiszeripar, de nem véletlenül: A kökény szedése, tisztítása, válogatása, magozása nagyon hosszadalmas, főként kézi munkát igénylő művelet.
Konyhai felhasználása változatossá teszi az asztalra kerülő menüt.
- szárított bogyó: keverd natúr joghurtba, kiváló desszert. Ha reggelire zabkását készítesz, keverj bele egy kis maréknyit. Nagyon finom, egészséges reggelid lesz, ami kitart ebédig, kalória viszont alig van benne.
- áztass egy evőkanálnyi bogyót fél liter langyos vízbe 15 percre, ízesítsd kevés mézzel. Tökéletes tea.
- Készíts palacsintát, töltsd meg kökénylekvárral. Kombinálhatod hidegen készíthető vaníliás pudinggal.
- Készíts egyszerű piskótát, kend meg vaníliapudinggal és kökénylekvárral, majd tekerd fel. Nincs egyszerűbb, finomabb, egészségesebb süti.
- Készíts natúr sültet, csirke vagy pulyka a legjobb. A sütés végén kenegesd meg kökénylekvárral, a keletkező pecsenyelébe tegyél egy evőkanálnyi szárított bogyót, majd forrald össze, ezzel öntsd meg a sültet a tányéron.
- Még egy csavar: ugyanez, de marha vagy vadhússal.
- Konzervatívabb háziasszonyok próbálják meg a natúr sültet kevés kökénylekvárral tálalni. Aki kíváncsi, kipróbálja. Aki kipróbálja, legközelebb már kérni fogja.