A napraforgó méz intenzívebb ízzel rendelkezik a benne levő flavonoidoknak és aminosavaknak köszönhetően.
Többféle módon is fogyasztható. Kiváló ízesítő teába vagy kávéba, de a reggeli pirítósra kenve is kiváló választás. Készíthetünk vele süteményeket, fagyit, vagy akár öntettel is feldobhatjuk az ételeinket.
A napraforgóméz nagy előnye, hogy nemcsak finom, de egészséges is. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert.
Emellett antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Gyorsan, durva kristályos állagúvá válik, ezek a durva szemcséjű kristályok a torkot mechanikusan is tisztítják.
A hársméz kivételesen erős gyulladáscsökkentő, és íze rendkívül kellemes.
Széleskörű gyógyító hatása van, segít az álmatlanság, köhögés, hörghurut, érelmeszesedés és lázas állapotok kezelésében.
Nyugtató és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik.
Többféle virágról gyűjtött nektárból tevődik össze, emiatt színe és íze sokféle lehet. Az azonban minden évben biztos, hogy a mezei virágok legjava kerül az üvegekbe, ráadásul sok gyógynövényt is meglátogatnak ilyenkor a méheink, így a méz biztosan gazdag lesz ásványokban, jótékony vegyületekben, vitaminokban.
Tápértéke is a mézek között a legmagasabbak között van.
Színe általában sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Mivel több virág nektárjából tevődik össze,ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk.
Almával főzött, bodzavirággal aromatizált lekvár, mellyel feldobhatod süteményed, tortád, palacsintád, de nagyon finomak akár egy szelet vajas pirítóson is. 314 ml
Ebben a termékben az akácmézből készült lépes méz van felöntve tiszta akácmézzel.
Ez a fajta méz a legalkalmasabb lépes méz termelés céljára, mert sokáig folyékony marad és az akácvirág utánozhatatlan illata árad belőle. Igazi különlegesség.
A lépesméz főként légúti megbetegedések esetén ajánlott. Képes megszüntetni az orrdugulást, enyhíti a homloküreggyulladás tüneteit és hatékonyan veszi fel a harcot a megfázásos panaszok ellen.
Allergiás tünetek megszüntetésére vagy mérséklésére is használatos, érdemes az allergiás időszak előtt egy hónappal kúraszerűen fogyasztani. A lép (viasz) fogyasztható és az emésztésre igen kedvező.
Fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, vanillincukorral ízesített befőtt. Mennyei csemege önmagában is, illetve fagylalt vagy sütemény mellé majszolgatva. Sültek mellé is kínálhatjuk.
Házi kökénylekvár
Üvegbetét: sima üveg 250 Ft, csatos 450 Ft. Az üvegbetétet visszaadjuk, amikor legközelebb az üveget visszahozod. ( Akkor is, ha nem vásárolsz újabb üveggel :) )
A kökénybokor csodálatos, sötétlila színű, egyedi ízű gyümölcse mára szinte feledésbe merült a konyhakultúra útvesztőjében. Méltatlanul mellőzött gyümölcs. Íze a szilváéra emlékeztet - nem véletlenül, hiszen a szilva távoli rokona. Íze-zamata különleges, éretten édes, enyhe fanyar beütéssel.
Egy kicsit többet is érdemes tudni a kökényről, ami régen nem érdemtelenül volt a falusi konyha megbecsült alapanyaga.
Olyan helyről kell szedni a bogyókat, ahol nincs nagyobb gépjárműforgalom. A földek mentén található, szabadon növő bokrokkal azért kell vigyázni, mert a szántóföldeket rendszeresen permetezik a gazdák.
Mi ezért csakis a saját földjeinken szedett kökényt használjuk, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy ne kerüljön vegyszer a gyümölcsbe. Ha kökényt vásárolsz, legyen elsődleges szempont a vegyszermentesség! Fontos az is, hogy tartósítószer vagy sűrítőanyag se kerülhessen az élelmiszerbe.
Az Ízes Manufaktúra ezeket nem használja. Csak cukor, eritrit, méz, dió vagy egyéb gyümölcs kerülhet a lekvárba, szörpbe.
És hogy miért jó a kökényt fogyasztani?
- Rengeteg C-vitamin van benne
- Egyik flavonoidja, az ellagsav sejtburjánzást gátló hatású, így a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében hatékony
- Enyhe vízhajtó hatású
- Kiváló méregtelenítő, mivel a vízhajtó hatásán túl zsírbontó is.
-Nagyon sok antioxidánst és vitamint tartalmaz
- Hajra, bőrre és körmökre gyakorolt jótékony hatása jól ismert volt még a múlt század elején is.
A kökény egy igazi szuperélelmiszer, amit méltatlanul mellőz az élelmiszeripar, de nem véletlenül: A kökény szedése, tisztítása, válogatása, magozása nagyon hosszadalmas, főként kézi munkát igénylő művelet.
Konyhai felhasználása változatossá teszi az asztalra kerülő menüt.
- szárított bogyó: keverd natúr joghurtba, kiváló desszert. Ha reggelire zabkását készítesz, keverj bele egy kis maréknyit. Nagyon finom, egészséges reggelid lesz, ami kitart ebédig, kalória viszont alig van benne.
- áztass egy evőkanálnyi bogyót fél liter langyos vízbe 15 percre, ízesítsd kevés mézzel. Tökéletes tea.
- Készíts palacsintát, töltsd meg kökénylekvárral. Kombinálhatod hidegen készíthető vaníliás pudinggal.
- Készíts egyszerű piskótát, kend meg vaníliapudinggal és kökénylekvárral, majd tekerd fel. Nincs egyszerűbb, finomabb, egészségesebb süti.
- Készíts natúr sültet, csirke vagy pulyka a legjobb. A sütés végén kenegesd meg kökénylekvárral, a keletkező pecsenyelébe tegyél egy evőkanálnyi szárított bogyót, majd forrald össze, ezzel öntsd meg a sültet a tányéron.
- Még egy csavar: ugyanez, de marha vagy vadhússal.
- Konzervatívabb háziasszonyok próbálják meg a natúr sültet kevés kökénylekvárral tálalni. Aki kíváncsi, kipróbálja. Aki kipróbálja, legközelebb már kérni fogja.