Házi, üstben főzött vadszilvalekvár
Az Ízes Manufaktúra terméke.
Üvege visszaváltható. Ha az átvételre nem hozol csereüveget, akkor az üvegbetét 250 Ft. ( Ezt legközelebb visszaadjuk, ha visszahozod az üveget)
A vadszilva általában szabadon terem, és elhagyatott kertekben, vagy szántóföldek szélén fordul elő leggyakrabban. Mi felkaroltuk ezt a feledőbe menő gyümölcsöt, és egy ültetvényen neveljük a fákat. A termesztés során azonban megelégszünk a metszéssel és a kapálással, más módon nem avatkozunk a fa életébe. Nem használunk sem vegyszereket, sem műtrágyákat.
Sokan már egyáltalán nem ismerik a gyümölcsét, mert nem kapható a piacokon, és az élelmiszeripar sem használja. Ezért felsorakozott az elfeledett gyümölcsök sorába. Ennek az a fő oka, hogy viszonylag kicsi a gyümölcs, de nagy a magja. Sokat kell vele dolgozni, és a súlyveszteség is nagy a magozás után.
Van azonban egy másik oka is: nevezetesen az, hogy savanyú. Sokáig nagyon savanyú, az érésének utolsó napjaiig. Akkor azonban történik valami érdekes dolog. A teljes érés előtt pár nappal hirtelen megváltozik a gyümölcs íze, és szinte órák alatt eltűnik a gyümölcs húsából a savanyúság, és átveszi a helyét egy igazán finom, különleges íz, amely nagyon hasonlít a nemesített szilva ízéhez. Amiben mégis más, az a héjában maradó enyhe fanyar íz, a húsa pedig "fűszeresebb", mint a nemes szilváé.
Azt a néhány napot eltalálni, amikor érdemes a szüretet elkezdeni, nem könnyű, minden nap figyelni kell, és ha megvan a várt állapot, azonnal el kell kezdeni szedni, mert néhány napon belül túlérik, és lehetetlen vele jól dolgozni.
A szilvát üstben főzzük, azzal a hagyományos módszerrel, amivel nagyanyáink is dolgoztak, addig sűrítjük, amíg eléri a kellő állapotot.
A kész lekvár sűrűn folyós, jól kenhető állagú, és minden szempontból megfelel a szilvalekvárral szemben támasztott követelményeknek. Tetszetős üvegekbe töltöttük, így akár ajándéknak is kiváló.
Felhasználható minden módon, ami a szilvalekvár kapcsán eszedbe jut:
Töltheted gombócba
Kenheted kenyérre
Tölthetsz vele palacsintát
Adhatod húsokhoz
Kanalazhatod csak úgy, magában
Adatok:
Tartalma: vadszilva, cukor
A lekvár tartósítószert vagy adalékanyagot nem tartalmaz
A termesztés során vegyszereket nem használunk
A lekvárok bio, vegán termékek, glutént és laktózt nem tartalmaznak
Házi Birsalma lekvár
Az ősz ajándéka a birsalma, amiből ízletes variációkat készítettünk a klasszikus téli kiegészítőkkel: karamellel, dióval, vagy csak magát a birs gyümölcsét felhasználva.
Az Ízes Manufaktúra terméke.
Üvege visszaváltható. Ha az átvételre nem hozol csereüveget, akkor az üvegbetét 250 Ft, csatos üveg esetén 450 Ft. Az üveg árát visszaadjuk, ha visszahozod.
A birsalma termesztése során nem használunk semmilyen vegyszert. A fák metszését követően a talaj körülkapálása következik, majd a fák törzsét évről évre megújított rovarfogó lapokkal és gyűrűkkel látjuk el, hogy a kártevőket távoltartsuk az érő gyümölcsöktől. Ezen kívül a biológiai védekezésben hiszünk: a tél folyamán a fák környékén kihelyezett madáretetőkből soha nem fogy ki az eleség, nyár folyamán pedig madáritatókat helyezünk ki, amiből viszont soha nem fogy ki a víz. A madárkák ezért az egész évet a birsalmás kertünkben töltik, ahol megkapnak mindent, amire szükségük van, cserébe összeszedegetik a fákról a kártevőket. Kell ennél jobb csapatmunka?
Az őszi szüret után a birsalmát rekeszekbe gyűjtve tároljuk, és folyamatosan dolgozzuk fel.
A karamelles diós recepthez a birsalmát kissé darabosra hagytuk a főzés során, és a forró birs dzsemet aranybarnára pirított selymes karamellre öntöttük, majd az üvegbe dióval rétegezve pakoltuk.
A diós hasonlóan készül, a karamellt kivéve.
A csak birset tartalmazó a gyümölcsöt és a cukrot tartalmazza.
Mindegyik nagyon finom lett! Önmagában is isteni csemege, a karácsonyi asztalon azonban helyet kapott a sült mellett, mint vidámító főszereplő, és birsalmás pite is készült belőle.
Termékadatok:
Tartalom: birsalma, a variációk esetén karamell, dió
NEM tartalmaz tartósítószert és a felsoroltakon kívül más adalékanyagot.
Cukortartalom: a cukorból készített karamellen kívül nem tartalmaz több cukrot
Frissen vágott nyúl, konyhakészen, darabolva. Gáti Rajmund terméke. A tényleges súly alapján kell a termék árát kifizetni. Egy kilogramm ára: 4.950 Ft. Egy nyúl kb. 2 kg.
Fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, vanillincukorral ízesített befőtt. Mennyei csemege önmagában is, illetve fagylalt vagy sütemény mellé majszolgatva. Sültek mellé is kínálhatjuk.
Házi kökénylekvár
Üvegbetét: sima üveg 250 Ft, csatos 450 Ft. Az üvegbetétet visszaadjuk, amikor legközelebb az üveget visszahozod. ( Akkor is, ha nem vásárolsz újabb üveggel :) )
A kökénybokor csodálatos, sötétlila színű, egyedi ízű gyümölcse mára szinte feledésbe merült a konyhakultúra útvesztőjében. Méltatlanul mellőzött gyümölcs. Íze a szilváéra emlékeztet - nem véletlenül, hiszen a szilva távoli rokona. Íze-zamata különleges, éretten édes, enyhe fanyar beütéssel.
Egy kicsit többet is érdemes tudni a kökényről, ami régen nem érdemtelenül volt a falusi konyha megbecsült alapanyaga.
Olyan helyről kell szedni a bogyókat, ahol nincs nagyobb gépjárműforgalom. A földek mentén található, szabadon növő bokrokkal azért kell vigyázni, mert a szántóföldeket rendszeresen permetezik a gazdák.
Mi ezért csakis a saját földjeinken szedett kökényt használjuk, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy ne kerüljön vegyszer a gyümölcsbe. Ha kökényt vásárolsz, legyen elsődleges szempont a vegyszermentesség! Fontos az is, hogy tartósítószer vagy sűrítőanyag se kerülhessen az élelmiszerbe.
Az Ízes Manufaktúra ezeket nem használja. Csak cukor, eritrit, méz, dió vagy egyéb gyümölcs kerülhet a lekvárba, szörpbe.
És hogy miért jó a kökényt fogyasztani?
- Rengeteg C-vitamin van benne
- Egyik flavonoidja, az ellagsav sejtburjánzást gátló hatású, így a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében hatékony
- Enyhe vízhajtó hatású
- Kiváló méregtelenítő, mivel a vízhajtó hatásán túl zsírbontó is.
-Nagyon sok antioxidánst és vitamint tartalmaz
- Hajra, bőrre és körmökre gyakorolt jótékony hatása jól ismert volt még a múlt század elején is.
A kökény egy igazi szuperélelmiszer, amit méltatlanul mellőz az élelmiszeripar, de nem véletlenül: A kökény szedése, tisztítása, válogatása, magozása nagyon hosszadalmas, főként kézi munkát igénylő művelet.
Konyhai felhasználása változatossá teszi az asztalra kerülő menüt.
- szárított bogyó: keverd natúr joghurtba, kiváló desszert. Ha reggelire zabkását készítesz, keverj bele egy kis maréknyit. Nagyon finom, egészséges reggelid lesz, ami kitart ebédig, kalória viszont alig van benne.
- áztass egy evőkanálnyi bogyót fél liter langyos vízbe 15 percre, ízesítsd kevés mézzel. Tökéletes tea.
- Készíts palacsintát, töltsd meg kökénylekvárral. Kombinálhatod hidegen készíthető vaníliás pudinggal.
- Készíts egyszerű piskótát, kend meg vaníliapudinggal és kökénylekvárral, majd tekerd fel. Nincs egyszerűbb, finomabb, egészségesebb süti.
- Készíts natúr sültet, csirke vagy pulyka a legjobb. A sütés végén kenegesd meg kökénylekvárral, a keletkező pecsenyelébe tegyél egy evőkanálnyi szárított bogyót, majd forrald össze, ezzel öntsd meg a sültet a tányéron.
- Még egy csavar: ugyanez, de marha vagy vadhússal.
- Konzervatívabb háziasszonyok próbálják meg a natúr sültet kevés kökénylekvárral tálalni. Aki kíváncsi, kipróbálja. Aki kipróbálja, legközelebb már kérni fogja.