Összetevők:
Sütőélesztő, Só, Rozsliszt teljes kiörlésű, Fehér kenyérliszt, Kovász, Víz
100g-ban:
Kalória 198,8kcal
Fehérje 6,4 g
Szénhidrát 41,28 g
Zsír 0,67 g
Rost 0,39 g
Összetevők:
Só, Rozsliszt teljes kiörlésű, Fehér kenyérliszt, Kovász, Víz
100g-ban:
Kalória 209,75kcal
Fehérje 6,57 g
Szénhidrát 43,92 g
Zsír 0,,69 g
Rost 0,58 g
A napraforgó méz intenzívebb ízzel rendelkezik a benne levő flavonoidoknak és aminosavaknak köszönhetően.
Többféle módon is fogyasztható. Kiváló ízesítő teába vagy kávéba, de a reggeli pirítósra kenve is kiváló választás. Készíthetünk vele süteményeket, fagyit, vagy akár öntettel is feldobhatjuk az ételeinket.
A napraforgóméz nagy előnye, hogy nemcsak finom, de egészséges is. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert.
Emellett antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Gyorsan, durva kristályos állagúvá válik, ezek a durva szemcséjű kristályok a torkot mechanikusan is tisztítják.
Összetevők:
Senna margarin, Kelt fahéjas csiga töltelék, Kelt csiga tészta
100g-ban:
Kalória 265,14 kcal
Fehérje 6,02 g
Szénhidrát 36,38 g
Zsír 10,26 g
Rost 0,14 g
Fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, vanillincukorral ízesített befőtt. Mennyei csemege önmagában is, illetve fagylalt vagy sütemény mellé majszolgatva. Sültek mellé is kínálhatjuk.
Házi kökénylekvár
Üvegbetét: sima üveg 250 Ft, csatos 450 Ft. Az üvegbetétet visszaadjuk, amikor legközelebb az üveget visszahozod. ( Akkor is, ha nem vásárolsz újabb üveggel :) )
A kökénybokor csodálatos, sötétlila színű, egyedi ízű gyümölcse mára szinte feledésbe merült a konyhakultúra útvesztőjében. Méltatlanul mellőzött gyümölcs. Íze a szilváéra emlékeztet - nem véletlenül, hiszen a szilva távoli rokona. Íze-zamata különleges, éretten édes, enyhe fanyar beütéssel.
Egy kicsit többet is érdemes tudni a kökényről, ami régen nem érdemtelenül volt a falusi konyha megbecsült alapanyaga.
Olyan helyről kell szedni a bogyókat, ahol nincs nagyobb gépjárműforgalom. A földek mentén található, szabadon növő bokrokkal azért kell vigyázni, mert a szántóföldeket rendszeresen permetezik a gazdák.
Mi ezért csakis a saját földjeinken szedett kökényt használjuk, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy ne kerüljön vegyszer a gyümölcsbe. Ha kökényt vásárolsz, legyen elsődleges szempont a vegyszermentesség! Fontos az is, hogy tartósítószer vagy sűrítőanyag se kerülhessen az élelmiszerbe.
Az Ízes Manufaktúra ezeket nem használja. Csak cukor, eritrit, méz, dió vagy egyéb gyümölcs kerülhet a lekvárba, szörpbe.
És hogy miért jó a kökényt fogyasztani?
- Rengeteg C-vitamin van benne
- Egyik flavonoidja, az ellagsav sejtburjánzást gátló hatású, így a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében hatékony
- Enyhe vízhajtó hatású
- Kiváló méregtelenítő, mivel a vízhajtó hatásán túl zsírbontó is.
-Nagyon sok antioxidánst és vitamint tartalmaz
- Hajra, bőrre és körmökre gyakorolt jótékony hatása jól ismert volt még a múlt század elején is.
A kökény egy igazi szuperélelmiszer, amit méltatlanul mellőz az élelmiszeripar, de nem véletlenül: A kökény szedése, tisztítása, válogatása, magozása nagyon hosszadalmas, főként kézi munkát igénylő művelet.
Konyhai felhasználása változatossá teszi az asztalra kerülő menüt.
- szárított bogyó: keverd natúr joghurtba, kiváló desszert. Ha reggelire zabkását készítesz, keverj bele egy kis maréknyit. Nagyon finom, egészséges reggelid lesz, ami kitart ebédig, kalória viszont alig van benne.
- áztass egy evőkanálnyi bogyót fél liter langyos vízbe 15 percre, ízesítsd kevés mézzel. Tökéletes tea.
- Készíts palacsintát, töltsd meg kökénylekvárral. Kombinálhatod hidegen készíthető vaníliás pudinggal.
- Készíts egyszerű piskótát, kend meg vaníliapudinggal és kökénylekvárral, majd tekerd fel. Nincs egyszerűbb, finomabb, egészségesebb süti.
- Készíts natúr sültet, csirke vagy pulyka a legjobb. A sütés végén kenegesd meg kökénylekvárral, a keletkező pecsenyelébe tegyél egy evőkanálnyi szárított bogyót, majd forrald össze, ezzel öntsd meg a sültet a tányéron.
- Még egy csavar: ugyanez, de marha vagy vadhússal.
- Konzervatívabb háziasszonyok próbálják meg a natúr sültet kevés kökénylekvárral tálalni. Aki kíváncsi, kipróbálja. Aki kipróbálja, legközelebb már kérni fogja.
1600 Ft / üveg
1600 Ft/üveg
Termelőink
Farkas Vadkovászos Pékség
Farkas Károly vagyok a Farkas Vadkovászos Pékség alapítója. 5 éve készítünk kenyereket vadkovászos technológiával. Ez az eredeti kenyérkészítési mód. Csak így készült kenyér a Földön a feltalálása óta, amíg az élesztő meg nem jelent.
Mi a vadkovász?
A lisztet elkeverjük vízzel, várunk amíg beindul az erjedés. Nem használunk semmilyen segédanyagot. A levegőben vadon élő gombák spontán indítják el az erjedést a liszt-víz keverékünkben. Naponta adunk a keverékünkhöz friss vizet és lisztet. Körülbelül 2-3 hét múlva kialakul egy stabil, erős kultúra, amit most már vadkovásznak hívunk, mivel a vadon élő organizmusok szabadultak el benne. Így kaptunk egy olyan erős kovászt, amiből 24 óra leforgása alatt, különböző műveletek végrehajtásával kenyeret sütünk, kizárólag liszt, víz és só felhasználásával.
Ha kíváncsi a végeredményre, akkor rendeljen itt valamit a következő átadónapra.